Ο βρυγμός είναι η παραλειτουργία (υπερλειτουργία των μυών της μάσησης) κατά την οποία ο ασθενής, χωρίς να το συνειδητοποιεί τις περισσότερες φορές, σφίγγει ή / και τρίζει τα δόντια του. Είναι μία πολύ συχνή διαταραχή που παρατηρείται τόσο κατά τη διάρκεια της μέρας όσο και κατά τη διάρκεια του βραδινού ύπνου. Μπορεί να έχει ιδιαίτερα καταστροφικές συνέπειες, τόσο στα δόντια(αποτριβές, αυχενικές διαβρώσεις,ευαισθησία, κινητικότητα, κατάγματα δοντιών ή σπασίματα προσθετικών εργασιών), όσο και σε ολόκληρο το στοματογναθικό σύστημα(πόνος και κόπωση των μυών του προσώπου κατά τις πρωινές ώρες, πονοκέφαλος, πόνος στα αυτιά, τα μάτια, στον αυχένα, ακόμα και στο χέρι).

Ο οδοντίατρος μπορεί να εξαλείψει τα συμπτώματα του ασθενή με την κατασκευή ενός εξατομικευμένου νάρθηκα. Ο νάρθηκας δρά εμποδίζοντας την άμεση επαφή των δοντιών προστατεύοντάς τα και εκτείνει τους μύες της μάσησης με αποτέλεσμα να τους χαλαρώνει.

Δεδομένου ότι ο κύριος εκλυτικός παράγοντας του βρυγμού είναι το stress, είναι σημαντικό ο ασθενής να μάθει να το διαχειρίζεται. Ανάλογα με την περίπτωση, μπορεί να χρειάζεται να εφαρμοστεί κινησιοθεραπεία, ένα κατάλληλα σχεδιασμένο διατροφικό πρόγραμμα(που σταθεροποιεί τα επίπεδα σακχάρου του αίματος), εκμάθηση διαφραγματικής αναπνοής και acupressure(εφαρμογή δακτυλικής πίεσης σε συγκεκριμένα σημεία άλλα από αυτά που εκδηλώνεται ο πόνος).